Om du någon gång ansökt om ett lån har du säkert märkt att långivaren vill ta reda på vissa saker om dig. Du får bland annat frågor om hur mycket du tjänar och om du har några skulder. I samband med ansökan görs dessutom alltid en kreditupplysning. Syftet med detta är att långivaren ska kunna bedöma risken. Långivaren vill givetvis försäkra sig om att du kommer att kunna betala tillbaks lånet i tid.

Detta gör att det kan vara lite svårt att få ett lån med låg kreditvärdighet. Ändå är det inte alls omöjligt.

Så bestäms kreditvärdigheten

För att förstå vad lån med låg kreditvärdighet är får vi börja med att ta en titt på själva begreppet kreditvärdighet. Det är ett mått på en persons förmåga att betala tillbaks sina skulder. Ibland används standardiserade kreditbetyg, men som regel utgår långivarna från sina egna kriterier när de bedömer din kreditvärdighet. Din förmåga att betala tillbaks ett lån avgörs bland annat av dina inkomster och hur många lån du redan har. När du ansöker om ett lån ser långivaren på kreditupplysningen hur mycket du tjänar. Det går även att se hur mycket du tjänat de senaste åren. På kreditupplysningen syns vilka lån och krediter du har. Generellt sett ogillar långivare när det finns många lån eller krediter. Då är det bättre att ha lite större men färre lån.

Andra saker som avgör kreditvärdigheten är ifall du har några betalningsanmärkningar och hur många kreditförfrågningar som gjorts det senaste året. Det finns inte några fasta gränser för vad låg kreditvärdighet är. Varje långivare har sina egna kriterier. Om du varken har skulder eller betalningsanmärkningar kan till exempel kravet på inkomst ibland bli lägre. Det heter då att långivaren gör en individuell bedömning. Trots det får din inkomst ändå inte vara lägre än en viss minimigräns. Det man i varje fall kan säga är att låg inkomst och många skulder innebär att kreditvärdigheten är låg.

Så får du lån med låg kreditvärdighet

Det kan vara svårt att få privatlån eller bolån med låg kreditvärdighet. Däremot finns det många snabblån på marknaden där lån accepteras trots låg kreditvärdighet. Snabblån (de kallas även för SMS-lån) har som regel en fast ränta som är samma för alla. Räntan är vanligtvis högre än för de flesta privatlån. Dessutom är det inte ovanligt att det tillkommer en hel del avgifter. Lånen är mindre – från någon tusenlapp upp till runt 50 000 kronor. Återbetalningstiden är också kortare än för privatlån. Om du har låg kreditvärdighet kan ett snabblån vara den enda möjligheten att ta ett lån.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *