Det finns vissa saker du bör tänka på innan du ger dig ut i MTB-spåret. Nummer ett är att skaffa en hjälm som sitter bra på huvudet. En bra hjälm bör alltid stå överst på din prioriteringslista om du har tänkt börja cykla i terräng. Hjälmen bör sitta tight, men inte skymma din sikt eller sitta alltför tight. Du bör aldrig ge dig ut i MTB-spåret utan en riktigt bra hjälm.

Gör dig redo för MTB-spåret

Överväg att införskaffa extra skyddsutrustning. Även om det kanske inte är nödvändigt under de första turerna, kommer du tids nog behöva skydda fler delar av kroppen än huvudet. Ju mer inbiten i sporten du blir, desto mer skydd kommer du behöva. Skyddsnivån beror dock på dig själv, hur du cyklar och vilka behov du har. Många MTB-cyklister ger sig ogärna ut utan följande skydd: handskar, benskydd och armbågsskydd.

Tillbehör och träning för MTB-cykling

Var beredd på att ta lite stryk. På dina första turer, och förmodligen även de flesta efterföljande turerna, kommer du sannolikt ramla vid något tillfälle. Även din cykel kommer ta en hel del stryk i spåret. Du kommer flyga över gupp, cykla över stenar och slå i trädgrenar, och ha riktigt roligt där ute. Du kanske får en del skrubbsår och blåmärken på köpet, så det bör du vara förberedd på. Det är aldrig fel att ha lite vatten och en mobiltelefon med sig när man cyklar. Du bör se till att du själv eller andra personer i gruppen har följande föremål:

  • Gott om vatten
  • Plåster och skavsårsplåster
  • Multiverktyg och punkteringskit
  • En mindre luftpump
  • Varma kläder eller regnkläder, beroende på vädret
  • Ett extra par strumpor

Det är en bra idé att komma i form om du har tänkt ägna dig åt MTB-cykling. Du får en stor träningsdos av själva cyklingen, men det är också påfrestande att ägna sig åt mountainbikecykling. Därför kommer en bra fysik att vara det viktigaste för att få ut det mesta av dina turer i MTB-spåret. Du vill ju inte bli utmattad mitt ute i spåret med alla branta backar, och inse att du inte orkar ta dig tillbaka. Det är generellt sett enklare att stanna på cykeln och cykla vidare än att gå tillbaka och leda cykeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *