När man pratar om människor som tappar håret föreställer sig förmodligen de flesta en man. Mannen ifråga är sannolikt antingen helt och hållet skallig eller har åtminstone en rejäl kal fläck på hjässan. Men faktum är att håravfall bland kvinnor är vanligare än vad de flesta av oss tror. Det kan faktiskt vara så att uppemot hälften av alla kvinnor under någon gång i livet tappar en del av sitt hår. Så varför pratar vi inte mer om detta?

Det är hög tid att vi börjar prata om detta relativt vanliga besvär

Det är långt ifrån ovanligt att män som tappar håret gör allt som står i deras makt för att överbrygga detta problem. De kan till exempel välja att genomgå läkemedelsbehandlingar eller hårtransplantationer, eller använda sig av kostsamma tupéer för att försöka täcka över flinten. Men bara för att manligt håravfall alltså är den variant som det pratas mest om i vårt samhälle innebär inte detta att alla kvinnor har förmånen att få behålla allt sitt hår.

I själva verket kan även kvinnor tappa håret. Därför är det också viktigt att vi vågar prata om detta tillstånd, vilket alltså är vanligare än vad många av oss tror.

Forskning på området har nämligen visat att upp till 50 % av alla kvinnor kan förväntas förlora en viss andel av sitt hår under sin livstid. Orsakerna till håravfallet kan dock variera och nedan belyser vi några av de vanligaste bakomliggande orsakerna.

Flera olika saker kan orsaka håravfall hos kvinnor

Det finns flera olika saker som kan orsaka håravfall hos kvinnor. Några exempel på dessa

  • ärftlighet
  • hormonella förändringar
  • sjukdom
  • biverkningar av vissa läkemedel
  • strålningsbehandling mot huvudet
  • stress
  • hårbehandlingar.

Den genomsnittliga personen har omkring 100 000 hårstrån på sin hjässa. Därför behöver du inte oroa dig nämnvärt om det skulle vara så att du tappar cirka 50-100 hårstrån om dagen. I de flesta fall växer nämligen hårstråna ut på nytt och denna cykel kan därför pågå löpande utan att du direkt lägger märke till det. Problemet är alltså när du tappar betydligt mer hår än så och då håret inte växer ut igen.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *