Nya cykeldelar istället för ny cykel

En cykel består av många fristående delar som kan slitas ut. Men detta betyder inte att du behöver byta ut hela cykeln. Försök ta reda på vilken del som är trasig, eller ta cykeln till en verkstad för att få veta vad som är fel på cykeln.

Istället för att köpa en ny cykel kan du hitta nya cykeldelar till den du har. Beroende på hur mycket du vill och kan betala kan du välja mellan begagnade och nya cykeldelar, och beroende på märke och kvalitet kan du finna cykeldelar i diverse olika prisklasser. Hur mycket som är värt att betala beror även på vilket tillstånd cykeln i övrigt befinner sig i, hur gammal den är och vad den används till.

Kanske är det inget fel på din cykel, men du tycker helt enkelt att det är kul att ändra och underhålla den. Du kan finna nya cykeldelar som förbättrar din cykel och ger den nya egenskaper, välj rätt cykelkomponenter och du kan göra din något vanliga cykel till en riktig racer!

Även om du inte har vana av att laga cyklar kan det bli en ny och praktisk hobby – med rätt verktyg och cykeldelar är det enkelt att lära sig!

En liten guide till olika cykeldelar för nybörjaren:

  • Ramen – den viktigaste cykeldelen. Den är cykelns stomme, och bör vara det första du tittar på när du köper en ny cykel, eftersom den inte kan bytas ut eller förbättras i efterhand.
  • Däck och slang – Detta är förmodligen de cykeldelar som slits ut fortast. Däck varierar i mönster, bredd och material. Vilken du bör välja beror på vilket underlag du oftast cyklar på. Har du bra däck är risken mindre att slangen går sönder.
  • Kedjan – Kedjan måste fungera med växelsystemet på cykeln. Det är därför bra att köpa en ny kedja med samma märke som den tidigare. Byt kedjan i tid för att se till att den inte sliter på andra, mer svårutbytta delar. För att kontrollera om kedjan är sliten kan du mäta länkarna. De bör vara en tum långa, om de är längre är kedjan sliten och bör bytas.
  • Vevparti – Tänk på att anpassa vevpartiet till kuggstorleken. Du bör även titta på vilket märke de är gjorda i och dess tyngd, för att köpa ett vevparti i bra kvalitet. Det bästa är att köpa ett vevparti i aluminium.
  • Pedaler – Vilken pedal som passar bäst beror på vad du använder din cykel till. Om du tävlingscyklar kan du köpa en pedal som tillåter dig att låsa fast skon i pedalen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *