Att vara allergisk betyder att kroppen överreagerar i kontakt med specifika ämnen. På så vis är alla allergier lika. Men det finns mängder av olika allergier och de brukar delas in i olika grupper. Numera är det väldigt enkelt att beställa allergitest på internet om man tror sig utvecklat nedsättning mot någon typ av ämne.

Allergi som är knuten till säsong (Säsongsbunden)

Med säsongsbunden allergi menas allergier som tar sig uttryck under en viss del av året. Personen är visserligen allergisk året runt men eftersom allergen (det som triggar allergin) bara finns under vissa perioder kallas det för säsongsbundet. Ett vanligt exempel är pollenallergi som därmed är knuten till våren. Det är också den vanligaste allergin inom denna kategorin om man ser på dess utbredning i Sverige.

Allergi som gäller året runt (Perenn)

Med perenn allergi menas att allergin upplevs under hela året. Det kan exempelvis vara en stark överkänslighet mot citrusfrukter, hundar eller kvalster. I Sverige är det kattallergi som är störst inom denna grupp. Allergier mot olika pälsdjur ligger generellt högt.

Allergi som uppstår vid direktkontakt (Kontaktallergi)

Med kontaktallergi menas att personen inte upplever några problem så länge man inte berör det specifika ämne man är allergisk mot. Det krävs därmed hudkontakt för att allergin ska skapa symtom. Inom denna kategori är nickelallergi vanligast. Nickel avger inte några partiklar i luften vilket gör att personen kan ha nickel nära sig utan att något händer. Men vid kontakt skapas allergiska resultat.

Detta kan jämföras mot produkter där direktkontakt inte behövs, exempelvis nötter. De som är starkt allergiska mot nötter kan i vissa fall inte ens vara i samma rum som det finns nötter.

Allergi kopplad till mat (matallergi)

En relativt stor grupp av allergier är kopplad till livsmedel. Man är därmed allergisk mot vissa ämnen. Generellt är detta vanligare hos barn och i vissa fall växer allergin bort över tid. Det gör också att det är olika hur vanligt detta är beroende på ålder. Bland de allra minsta barnen är allergier mot ägg och mjölk vanligast. När barnen blir lite äldre är det flera som inte längre är allergisk mot detta och då är det istället nötter/jordnötter som ligger högst på listan.

Personer som är starkt allergiska mot vissa födoämnen måste vara mycket vaksamma då risken finns att uppsvällningar i halsen sker som en allergisk chock och att det därmed blir svårt att andas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *