Så bör din dagliga tandvårdsrutin se ut

Att ta hand om sina tänder är viktigt men tyvärr något som många tycks slarva med. I sin dagliga tandvårdsrutin bör man nämligen göra mer än att bara borsta tänderna med en vanlig tandborste för att tänderna ska bli ordentligt rena. Även om du besöker tandläkaren en gång per år är det du själv som ansvarar för den största delen av din tandvård.

Borsta rätt

Den viktigaste delen av tandvård som du utför själv är givetvis att borsta dina tänder noggrant varje morgon och kväll. Rekommendationen är två minuter men det är såklart inte tiden som är avgörande utan hur man faktiskt borstar.

Med eltandborste kommer man lättare åt i munnens trånga utrymmen men har man ingen sådan bör man välja en tandborste med mjuka strån. Se till att borsta alla tänder på alla sidor och lägg även lite tid på tandköttskanten.

Använd tandtråd

Tandborsten kommer inte åt överallt – allra helst inte mellan tänderna. Därför är det viktigt att utöka sin egen tandvård genom att använda tandtråd eller mellanrumsborstar. Så mycket som 25% av dom skadliga munbakterierna blir annars kvar här och på sikt kan det leda både till tandsten och hål.

Tandtråd ska även det användas både morgon och kväll och har du aldrig tidigare använt den här typen av produkter är det dags att börja. Det är aldrig för sent för bättre tandvård och rutiner hemma.

Komplettera med munskölj

För att vara säker på att få bort plack och andra orenheter är munskölj ett bra komplement till tandborste och tandtråd. Vätskan spolar bort orenheterna både i munhålan men också sådant som kan ha fastnat mellan tänderna. Det ger en fräsch andedräkt och väljer man en variant som innehåller fluor ger man dessutom extra skydd för den känsliga emaljen.

Bra att veta om munskölj är dock att det är starkt och bakteriedödande. Trots att det är just bakterier och smuts man vill bli av med så finns det även bakterier i munnen som är nödvändiga, och som finns där för att dom ska vara där. För att inte förstöra den normala bakteriefloran i munnen kan munskölj med fördel användas ett par gånger i veckan och inte som en del i din dagliga tandvård.

För fler bra tips och rikligt med information rekommenderar vi denna blogg om tandvård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *