Välj rätt hemlarm

Det finns många studier som visar på att risken för inbrott minskar med ett bra hemlarm. Den främsta effekten är kanske att det är avskräckande för ovälkomna gäster, men det kan också förkorta tiden som de är inne i huset, samt höja chansen för att de tas fast för sina gärningar. Att välja rätt hemlarm kan dock vara svårt. Det bästa är kanske att ta kontakt med ett av de stora företagen på marknaden – samtidigt kan det vara bra att känna till lite på förhand, så att du kan bedöma den information du får av larmbolagen. I den här texten ges en kort introduktion till hur man väljer rätt hemlarm.

Typer av larm

Det finns olika typer av hemlarm att välja mellan. Till exempel finns det produkter som enbart sänder ut ett larm, men som inte kontaktar någon (alltså varken dig eller larmcentral). En annan variant finns där du (eller vänner och familjemedlemmar du valt) rings upp när larmet går av.

På senare år har det också kommit smarta larmsystem. Dessa kan notera dig, vänner eller familjemedlemmar genom en surfplatta eller telefon när larmet går av. Vanligt är också larm som är kopplat till central. Det här kostar en del, men det betyder också att du får adekvat hjälp när något händer.

Priser

Kostanden är något man får ta ställning till när man väljer typ av larm. Bor du i ett väldigt lugnt område kanske det inte är rättfärdigat att betala för ett bra hemlarm som är kopplat till larmcentral. Bod du däremot i ett mer utsatt område, och har ett hus som kan verka åtråvärt för tjuvar, så kan det vara rätt val att göra. Ett tips är att tala med flera olika larmbolag för att se vad det kan tänkas kosta just för dig.

Installationen är något som kostar också. Kostnaden varierar beroende på vilket typ av larm du önskar, och enklare larm brukar man kunna installera själv utan problem.

Underhåll och service

Glöm inte att tala med larmbolaget om hur underhåll ska ske. Ofta åtar man sig att göra det själv, men det kan också vara så att det är larmbolaget som tar på sig ansvaret för underhåll och service. Även det här förändrar kostnaden givetvis – så väg fördelar mot nackdelar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *