Hemlarmen säljer som aldrig förr. Men inte för att folk är ängsliga. Idag finns ett annat intresse för att se om sitt hus och skydda sig från inbrott, översvämningar och bränder. I den här texten berättar vi lite mer om villalarm, det ökade intresset och vart det kommer ifrån.

Villalarm är billiga idag

Många tycker att kostnaden för ett villalarm är ett lågt pris att betala för att slippa oroa sig för vad som händer hemma när man inte är där. De senaste tio åren har larmförsäljningen till privatpersoner ökat explosionsartat. Och kurvan fortsätter att peka spikrakt uppåt. En förklaring till den ökade populariteten av villalarm är att ny, billigare teknik har gjort att priserna sjunkit drastiskt. Tidigare kunde ett inbrottslarm kosta 20 000 kronor. Nu kan man lätt hitta larm mellan 4000 och 8000 kronor. Och för en månadskostnad på ett par, tre hundralappar är man då ständigt uppkopplad mot företagens egna larmcentraler dygnet runt, året om. Förutom inbrottsskydd kan man också välja att koppla ett antal andra funktioner till larmet. Ett modernt larmpaket består idag av så mycket mer än bara inbrottslarm. Numera fokuserar man mycket på allmänt skadeförebyggande. Man kan till exempel ha vattendetektorer som känner av om diskmaskinen springer läck, brandindikering direktkopplad till larmcentralen, eller temperaturvakt som slår larm om temperaturen sjunker under fem grader i huset.

En generationsfråga

Villalarmets popularitet beror dock inte bara på lägre priser eller på att folk i dag skulle vara mer ängsliga. Det är även en generationsfråga, dagens villaägare har helt enkelt en annan attityd till hemlarm än man haft tidigare. Numera är det helt naturligt att sätta in ett larm om man köper villa. Det finns ett annat intresse för att se om sitt hus och skydda sig från inbrott, översvämningar och bränder. Många funderar mycket på att något kan hända, då är det skönt att kunna köpa en tjänst som ger ökad trygghet. Det fungerar på samma sätt som en försäkring, det känns bra att veta att man har ett skydd om något skulle hända.

Ett typiskt grundlarmpaket består av en centralenhet med batteribackup och inbyggd siren, en trådlös manöverpanel, rörelsedetektorer, magnetkontakter och rökdetektorer. Material, service och väktarutryckningar ingår. Många försäkringsbolag ger rabatt på premien, så det är en bra idé att kolla vilka larm de godkänner innan man väljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *